26 inbraken in de Zaanstreek

Zaanstad – In de afgelopen twee weken is er in de Zaanstreek 26 keer ingebroken. Het valt hierbij op dat de meeste inbraken in de avond of vroege nacht worden gepleegd.

Zo meldt de politie het op hun facebook pagina

Niet alleen Krommenie is aan de beurt, maar er is ook flink wat keren ingebroken in Poelenburg, Hoornseveld en Peldersveld. Ook is opvallend dat het inbrekers relatief vaak lukt binnen te komen: 22 keer is het een voltooide woninginbraak geworden, en 4 keer bleef het bij een poging.
Veelal wordt er via de achterzijde van woningen ingebroken en wordt de toegang tot de woning verschaft met een koevoet of door een baksteen door een ruit te gooien.

Iedere woninginbraak is er een te veel, maar gelukkig lijkt het aantal inbraken licht af te nemen. Hieronder het aantal woninginbraken in dezelfde periode in de afgelopen jaren:
2017: 31 inbraken
2016: 37 inbraken
2015: 35 inbraken
2014: 35 inbraken

Wat doen wij tegen woninginbraken?
Dagelijks bekijken wij waar inbraken zijn gepleegd en passen onze surveillanceroutes hierop aan. Wij doen tactisch en forensisch onderzoek bij iedere woninginbraak. Heterdaad-meldingen hebben een hoge prioriteit en personen van wie wij het vermoeden hebben dat zij inbreken, verrassen we met een bezoekje. Op notoire inbrekers lopen in samenwerking met partners persoongerichte aanpakken. Ook handhaven wij nog steeds samen met de gemeentes Oostzaan, Wormerland en Zaanstad bestuursrechtelijk bij het bezit van inbrekerswerktuigen: bij een tweede overtreding hiervan kan de betrokkene een boete van duizenden euro’s verwachten.

Wat kunt u doen?
Bel 112 bij iedere verdachte situatie! Twijfel niet maar bel direct. Zorg ervoor dat u geen waardevolle goederen in het zicht laat liggen, dat u goede beveiligingsmaatregelen heeft genomen tegen inbraken en dat u uw straat in de gaten houdt.