Zaandammer veroordeeld voor verboden in en uitvoer grondstof heroïne (azijnzuurhydride)

Alkmaar / Zaandam – De rechtbank heeft een 46-jarige Zaandammer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden omdat hij, samen met anderen, in de periode van oktober 2016 tot en met april 2017 voorbereidingshandelingen verrichtte die gericht waren op de productie van heroïne.

Dat gebeurde door azijnzuurhydride te verstoppen in (zee-)containers die als eindbestemming Afghanistan hadden. Daarmee heeft hij niet alleen de Opiumwet, maar ook strenge wet- en regelgeving voor de in- en uitvoer van azijnzuurhydride overtreden.

De man heeft zich ook in december 2016 schuldig gemaakt aan hennepteelt en heeft ten behoeve daarvan elektriciteit gestolen. Hij heeft zich daarnaast volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan witwassen. Tot slot heeft de rechtbank bepaald dat hij ruim 160.000 euro heeft verdiend met zijn strafbaar handelen, welk bedrag hij moet terugbetalen aan de Staat.