Dean Saunders de cel in voor o.a. brandstichting in Zaandijk

Amsterdam – De 37-jarige zanger Dean Saunders uit Beverwijk is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor het in brand steken van de auto van zijn ex-schoonvader en voor mishandeling van zijn ex-vriendin. Dit heeft het hof in Amsterdam vandaag bepaald. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie en de gevangenisstraf van 8 maanden die de rechtbank de man eerder oplegde.

Middernachtelijke brandstichting en herhaalde mishandeling
In de nacht van 26 op 27 augustus 2014 heeft de verdachte in Zaandijk met brandspiritus de auto van zijn ex-schoonvader in brand gestoken. De verdachte had een verstoorde verhouding met zijn ex-schoonvader. De auto stond dicht bij een drive-in woning geparkeerd, waardoor het risico op overslaan van de brand naar de woning bestond. Hierdoor was er levensgevaar voor de mensen die in de woning lagen te slapen. Tijdig ingrijpen van de brandweer heeft de schade beperkt tot een bijna volledig uitgebrande auto.

Ook heeft de verdachte zijn ex-vriendin, de moeder van hun zoon, een gekneusde kaak geslagen. Hij deed dat terwijl hij in een proeftijd liep van een eerdere veroordeling voor mishandeling van haar.

Ongeloofwaardige ontkenning
De verdachte ontkent de brand te hebben gesticht, maar het hof gelooft hem niet. De verdachte heeft namelijk eerder tegen ex-vriendinnen gezegd dat hij in de bewuste nacht in de buurt van de woning van zijn ex-schoonvader was en dat hij toen zag dat de auto in brand stond. Toen de verdachte kort na de brandstichting thuis kwam, is hij gezien door de politie. De politie belde aan, maar de verdachte deed eerst niet open, stopte zijn kleding in de wasmachine en rook daarna sterk naar zeep.

Volgens zijn broer had de verdachte eerder die avond aan hem gevraagd de brand te stichten en heeft de verdachte even later op internet opgezocht hoe hij het beste een auto in brand kon steken.

De verdachte heeft ook voldoende tijd gehad om van zijn toenmalige woonplaats Hoorn naar Zaandijk te rijden, de brand te stichten en terug te rijden. Rond het tijdstip van de brandstichting stond de telefoon van de verdachte namelijk ongeveer een uur en een kwartier uit, terwijl die telefoon vóór de brand en daarna een zendmast in Hoorn aanstraalde. De verdachte heeft gesteld in die periode naar Apeldoorn en terug te zijn gereden. Dat gelooft het hof niet, ook al omdat dat niet kan binnen die tijd.

Hogere straf
Anders dan de rechtbank oordeelt het hof dat van de brand levensgevaar te duchten was. Daarbij past een hogere straf. Als strafverminderende omstandigheid neemt het hof aan dat de verdachte niet opzettelijk het leven van anderen in gevaar heeft willen brengen. Het hof legt een deel van de straf voorwaardelijk op om de verdachte te weerhouden van het plegen van nieuwe strafbare feiten. Ook moet de verdachte zijn ex een schadevergoeding betalen en moet hij nu de werkstraf van 40 uur doen die hem voor de eerdere mishandeling van zijn ex voorwaardelijk was opgelegd.